Ventilatie badkamer: welke is de beste bij jou thuis?
Geschreven door Dagmar Buysse. – 15 december 2024
Hoe kan ik mijn badkamer goed ventileren?
Ventilatie badkamer: waarom is het belangrijk? Door je badkamer goed te ventileren vermijd je dat vieze schimmels en vochtplekken een aanslag plegen op je muren en meubilair en op je gezondheid, want het kan leiden tot allergieën en ademhalingsklachten. Verluchten doe je door de deur of het raam van je badkamer enkele uren open te zetten. In de winter heb je misschien niet de neiging dat te doen. Maar zelfs vijf tot tien minuten volstaat om de vochtige lucht af te voeren. Wat het beste werkt? Een ventilatiesysteem zorgt ervoor dat al het vocht wordt afgevoerd.
Wat is de beste ventilatie in de badkamer?
Tegenwoordig wordt in bijna elke nieuwe badkamer een ventilatiesysteem geplaatst. Een verluchtingsmotor zorgt ervoor dat de vochtige lucht wordt afgezogen en naar buiten wordt geblazen. Zo ben je er zeker van dat de ruimte voldoende geventileerd wordt. Soms is deze motor gekoppeld aan de lichtschakelaar, zodat de afzuiging begint vanaf je het licht aan doet. In de meeste gevallen kiezen mensen voor een aparte bediening, zodat je zelf kan kiezen wanneer je de ventilator laat draaien en wanneer niet.
Is ventilatie verplicht in de badkamer?
Dat hangt ervan af. Bij kleine renovaties, zoals een badkamerrenovatie, is het niet verplicht. Heb je een nieuwbouwwoning of ga je voor een grondige renovatie waar je een vergunning voor nodig hebt? Dan heb je volgens de EPB-eisen (Energieprestatie en Binnenklimaat) verplicht ventilatie nodig. Het ventilatiesysteem moet minimaal 50 m³/h aan lucht kunnen afvoeren. Bij voorkeur heb je een afzuigsysteem dat rechtstreeks naar buiten leidt of aansluit op een centraal systeem.
Meer informatie van de Vlaamse overheid over verluchten en ventileren
Heeft elke badkamer een afzuigventilator nodig?
Het is sterk aangeraden om ventilatie te installeren om schimmel en schade te voorkomen, ook in oudere woningen. Je kan natuurlijke verluchting gebruiken door je raam enkele uren open te zetten, maar zoals gezegd is dat bij kouder weer niet erg comfortabel. Daarom is het aangeraden om ook in oudere woningen een ventilatiesysteem te installeren. Een badkamerrenovatie is het moment bij uitstek om dat te doen.
Ventilatie badkamer: veelgestelde vragen
Waar ventilatie plaatsen in de badkamer?
Idealiter plaats je een ventilator dicht bij de plek waar de meeste stoom en vocht vrijkomen, zoals boven je douche of bad. Zo hoog mogelijk, want warme lucht stijgt. Vaak zal je rekening moeten houden met het luchtafvoerkanaal naar buiten.
Is het goed om het badkamerraam open te laten?
Dat is inderdaad een goed idee. Het raam openzetten na het douchen laat vochtige lucht ontsnappen en brengt frisse lucht naar binnen. Combineer een open raam (eventueel op kiepstand) met een ventilatiesysteem voor de beste oplossing. Vergeet niet om je raam tijdig weer te sluiten.
Wat kost ventilatie in de badkamer?
De kostprijs van ventilatie in je badkamer varieert afhankelijk van het type systeem, hoe lastig het is om het te installeren en eventuele extra opties. Er bestaan eenvoudige basismodellen van 50 tot 150 euro, en je hebt toestellen met vochtsensor/tijdschakelaar van 150 tot 300 euro. De installatiekost moet je hier nog bijrekenen.
Hoe lang moet de ventilator aan blijven na het douchen?
Een ventilator moet gemiddeld 15 tot 30 minuten blijven draaien om al het vocht af te voeren en schimmelvorming te voorkomen. Hoe groter je badkamer, hoe langer de draaitijd. Een ventilator met vochtsensor schakelt automatisch uit als de vochtigheid weer op een normaal niveau is.
Is het slecht om te douchen zonder de ventilator aan?
Ja, douchen zonder ventilator of verluchting kan op lange termijn problemen veroorzaken. Vochtige ruimtes vormen de perfecte voedingsbodem voor schimmels. Ook materialen als verf, pleister en hout kunnen beschadigd raken. Het heeft ook een impact op je gezondheid.
Wanneer (geen) plafondventilator in de badkamer?
Een plafondventilator is een prima keuze als je een kleine badkamer hebt zonder raam en je het vocht direct naar buiten wil afvoeren. Langs de andere kant gaat het vaak om een complexe (en dure) installatie.
Waarom is er zoveel condens in mijn badkamer?
Condens ontstaat door een combinatie van hoge luchtvochtigheid, gebrek aan ventilatie en temperatuurverschillen. Met een ventilatiesysteem of verluchting kan je condens vermijden. Je badkamer op een constante, warme temperatuur houden helpt ook.
Mijn badkamerspiegel dampt aan. Wat kan ik doen?
Een badkamerventilator helpt bij het afvoeren van de vochtige lucht. Een open raam of een open deur ook. Er bestaan verwarmde spiegels die voorkomen dat stoom condenseert op het oppervlak. Je kan ook met afwasmiddel of scheerschuim een ‘vettig’ laagje aanbrengen op je spiegel om condens te voorkomen.
Wat is een ventilatorlamp en waar kan ik het plaatsen?
Een ventilatorlamp is een combinatie van een plafondventilator en een lamp. Het biedt zowel verlichting als luchtcirculatie. Controleer wel of de lamp een IP-waarde van minimaal IP44 heeft, dat betekent dat hij bestand is tegen spatten en vocht.
Overweeg je de ventilatie in je badkamer aan te pakken?
Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend eerste gesprek bij je thuis.