2 min leestijd

Waarom tegelwerk in de badkamer een goede keuze is

In de badkamer wordt vaak voor tegels gekozen omdat ze veel voordelen bieden. Maar aan welk formaat en materiaal geef je de voorkeur? En wat hoor je verder nog te weten wanneer je kiest voor tegelwerk in deze ruimte van je woning?

Geschreven door Dagmar Buysse. – 26 december 2016

XXL-tegels zorgen voor een ruimtelijk gevoel

Grootformaat tegels worden vaak gebruikt in kleine kamers om optisch meer ruimte te creëren. Elke tegel beslaat namelijk een groter oppervlak dan gebruikelijk. Er zijn zichtbaar minder voegen, wat de indruk wekt dat de badkamermuren egaal en meer uitgestrekt zijn. Hetzelfde geldt voor de vloer. De huidige technologie maakt het zelfs mogelijk om de tegels erg dun te houden – zonder dat ze aan stevigheid inboeten – waarbij de voegen smal kunnen zijn. Als die voeg dan dezelfde kleur als de tegels heeft, lijkt het vloeroppervlak een uitgestrekt geheel. Dat geeft rust aan de ruimte.

Volkeramische tegels met parket- of natuursteenlook 

Een nieuwe trend zijn parket- en natuursteenimitaties in tegelvorm. Ze zijn haast niet te onderscheiden van de vloerbedekking die ze nabootsen. Het gebruikte materiaal is keramiek, wat heel wat voordelen heeft. Zo is het gemakkelijk in onderhoud, krasbestendig en kleurvast. Een handige extra is dat tegels niet kraken, in tegenstelling tot een houten vloer. Weet ook dat tegels met een natuursteenlook niet poreus zijn, wat de kans op blijvende vlekken – bijvoorbeeld van zeepresten in de douche – onbestaande maakt.

Tegels in de douche garanderen waterdichtheid

De waterdichtheid van een inloopdouche wordt gegarandeerd door een waterdichte folie tussen het cementpleister en de tegels. Een betegelde douche geeft daarom 100% garantie op waterdichtheid. Dagmar Buysse geeft hierop 10 jaar garantie. Een aanrader zijn extra grote tegels, die tot 3 meter op 1 meter kunnen zijn. Voor het uitzicht geeft dat een knap effect omdat er maar één tegel nodig is. Bovendien is zo’n tegel heel onderhoudsvriendelijk. Er zijn nauwelijks voegen waarin het vuil zich kan ophopen. Kortom, hoe minder voegen, hoe minder poetswerk.

Met tegels bepaal je de uitstraling van je badkamer

Welke grootte of welk materiaal je ook kiest, het staat vast dat het tegelwerk de aanblik van je badkamer bepaalt. Niet alleen de ruimtelijkheid, maar ook de stijl en sfeer van de ruimte worden door de badkamertegels beïnvloed. Met egale en zachte kleuren oogt de ruimte modern en licht, terwijl mozaïekstenen voor een retrogevoel zorgen. Kortom, door te kiezen voor tegels in de badkamer kan je nog steeds alle kanten uit.

Ontdek ook ons gratis E-book over badkamerrenovatie
Meer informatie? Download ons eigen e-book over badkamerrenovatie. 
Samengesteld door onze jarenlange ervaring, boordevol tips en tricks voor je eigen projecten.

Dagmar Buysse - E-book - badkamerrenovatie