2 min leestijd

Hoe de juiste wastafel kiezen?

Vergis je niet: het kiezen van de juiste wastafel voor de badkamer is geen onbelangrijke beslissing. Wat zijn de voor- en nadelen van elke materiaalsoort? Welke types wastafel zijn er? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 8 juni 2017

 
Lavabo

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen

Wastafels zijn te verkrijgen in meer materiaalsoorten dan je zou denken. En elke soort komt met een aantal specifieke eigenschappen. Ontdek ze hieronder.

Porselein

Ongetwijfeld is dit een van de meest gekende materialen voor wastafels. Porselein is kras- en kleurvast, al kan het vrij makkelijk beschadigd geraken. Laat je per ongeluk een flesje parfum in de wastafel vallen, dan geeft dat mogelijk barsten.

Kunstmarmer

Dit is een blinkend composietmateriaal dat erg op porselein gelijkt. Het is sterk en makkelijk te onderhouden. De wasbakken worden met behulp van een mal gegoten en hebben daardoor geen naden. Kunstmarmer is licht krasgevoelig.

Solid surface

Dit materiaal is mat en ongelooflijk populair. Het is verkrijgbaar in een heleboel kleuren, al wordt in 99% van de gevallen wit gekozen. Ook baden en wanden worden vervaardigd uit dit materiaal. Naden? Die zijn er niet. Heel onderhoudsvriendelijk.

Metaal

Erg vaak wordt dit materiaal niet gekozen. Dat komt door de onmiskenbare eightieslook die metalen wasbakken hebben. Voor veel mensen hebben ze een wat gedateerde indruk. Maar er zijn ook nog steeds mensen die er van houden.

Natuursteen

Een natuurstenen kom heeft charme, wat verklaart waarom er relatief vaak voor gekozen wordt. Helaas kunnen zeep of andere badkamerproducten voor vlekken zorgen. Om die reden is de combinatie van een natuurstenen tablet met een porseleinen lavabo aan te raden.
Badkamermeubel in showroom

Tablet en lavabo geïntegreerd of liever een opbouwwaskom?

Wat het vaakst wordt gekozen, is een tablet en wasbak die een geheel vormen. Zo’n model heeft een voordelige prijs en is makkelijk te onderhouden. Een alternatief is een tablet met een of twee waskommen bovenop – rond, ovaal of rechthoekig. Visueel geeft het extra uitstraling aan je badkamer. Vroeger werd vaak gekozen voor een vrijstaande lavabo, maar dat zie je vandaag steeds minder. Zonder tablet heb je immers weinig ruimte om spullen te zetten.

Laat je adviseren

Wil je graag wat meer advies over wastafels? In onze toonzaal in Gent vind je heel wat exemplaren. Onze badkamerexperten hebben heel wat ervaring en kunnen je perfect adviseren. Zijn je badkamerplannen al concreet? Maak een afspraak met een van onze badkamerexperten bij je thuis voor een opmeting. Samen bespreek je de mogelijkheden en beperkingen en daarna mag je een gedetailleerde offerte met 3D-tekening van ons verwachten.