2 min leestijd

Zuinig omgaan met water

Meer dan ooit is het belangrijk om bewust om te springen met de schaarse rijkdommen van onze planeet. Water is er een van. Of dat wil zeggen dat je niet langer van een heerlijke douche kan genieten? Gelukkig niet.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 4 juni 2014

Zuinige douchekop

Allereerst: vervang je bad door een douche

Het is de meest eenvoudige manier om water te besparen. Een bad vraagt algauw 100 à 150 liter, terwijl je vandaag heel wat douchekoppen vindt die slechts 6 liter per minuut verbruiken. Door je bad de deur te wijzen, bespaar je een flinke hoeveelheid water. Wil je geen afscheid nemen van je bad? Reserveer het dan voor momenten waarop je ruimschoots de tijd hebt om er ten volle van te genieten. Tenslotte is dat op een weekdag zelden het geval, toch?

Een regendouche met een waterbesparende douchekop, het bestaat!

Het idee leeft dat een waterbesparende douchekop het jou onmogelijk maakt om nog langer van het douchen te genieten. Niets is minder waar, en maar goed ook. Onze dagelijkse douche is een moment dat we koesteren. Met het EcoSmart-systeem van Hansgrohe geniet je van een regendouche én spring je tegelijk spaarzaam om met water. Hoe? Door een uitgekiende doorstroombegrenzing, speciale jets en het bijmengen van lucht – ongeacht de waterdruk. Zo daalt je waterverbruik moeiteloos met 40%.

Water besparen met contactloze kranen

Een andere manier om water te besparen, en dat zonder dat je dagelijkse gewoonten worden aantast? Het kan door te kiezen voor contactloze kranen. Dat zijn kranen die uitgerust zijn met infraroodsensoren, waardoor het water uitsluitend stroomt wanneer je je handen onder de kraan houdt. Een sensor regelt het verbruik met een heel korte nalooptijd, waardoor je nog hooguit 5 liter water per minuut verbruikt. Naast de bijzondere doorstroombegrenzer wordt ook hier het water met lucht vermengd. Niemand die het in de gaten heeft!

Bereken hoeveel water je zou besparen

Kies je voor een douchekop waarmee je water bespaart? Bereken dan op basis van je huidig verbruik hoe sterk je waterfactuur zal dalen.

Dagmar Buysse helpt je van begin tot einde bij het ontwerp van je volledige badkamer: een badkamerconsultant komt bij jou thuis kijken wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Op basis daarvan tekenen we samen met jou een plan uit voor je badkamer.

Laat een bericht achter en wij zorgen voor een afspraak met onze consultants.

Badkamer meubel met zicht op douche

Ontdek ook ons gratis E-book over badkamerrenovatie

Meer informatie? Download ons eigen e-book over badkamerrenovatie. 
Samengesteld door onze jarenlange ervaring, boordevol tips en tricks voor je eigen projecten.

Dagmar Buysse - E-book - badkamerrenovatie