7 min leestijd

Dit bepaalt de prijs van je badkamerrenovatie

Wie al eens gerenoveerd heeft, weet dat je heel wat keuzes zal moeten maken. Die keuzes zijn bepalend voor het uiteindelijke prijskaartje van je nieuwe badkamer. Doe je zelf alle afbraakwerken, kies je voor een luxueuze inloopdouche of wil je dat alles opnieuw betegeld en geschilderd wordt? Ja of neen antwoorden op deze vragen zal de eindsom beïnvloeden. Laten we er meteen invliegen!

Geschreven door Dagmar Buysse. – 9 juli 2019

Zijn de kinderen het huis uit en wil je graag de badkamer onder handen nemen? Kocht je een oudere woning en wil je een nieuwe badkamer installeren? Of wil je graag een frisse wind door je badkamer laten waaien en enkele badkamermeubels een update geven? Voor je aan deze uitdaging begint, wil je natuurlijk graag weten wat het prijskaartje is van een badkamerrenovatie. In deze blogpost verdiepen we ons in de prijs van je nieuwe badkamer en hoe die precies bepaald wordt. En bestaat er zoiets als een gemiddelde prijs voor een nieuwe badkamer?

Tip: Bereken zelf de prijs in slechts enkele minuten

Wens je een kant-en-klare prijsindicatie voor jouw badkamerrenovatie in slechts enkele minuten? Dat kan, via onze Badbot! Beantwoord de vragen en we berekenen volledig automatisch de prijs van je nieuwe badkamer. 

Voorbereiding: deze vragen moet je jezelf op voorhand stellen

Voor je een vakman aanspreekt of een toonzaal binnenwandelt, is het belangrijk om even stil te staan bij je huidige badkamer. Je wil er misschien meteen van af, maar neem toch maar vijf minuten de tijd om te bedenken wat je precies stoort en wat je nog ok vindt. Is de indeling goed? Volstaat de enkele lavabo of zorgt dat voor stress tijdens de ochtendspits van je gezin? Maak je gebruik van je bad en zou je het missen mocht het er niet meer zijn?

Maak vervolgens een schets van hoe jouw ideale badkamer eruitziet. Dit kan bijvoorbeeld via onze handige 3D-tool. Zo weet je wat mogelijk is binnen de beschikbare ruimte. Deze tekening is de ideale houvast om van start te gaan. Bepaal ook op voorhand je beschikbare budget. Zo weet je meteen hoeveel speelruimte je hebt.

Als je tevreden bent over de indeling van je huidige badkamer, dan moet je geen rekening houden met breekwerk voor leidingen. Wil je een bad op de plek waar nu enkel kastjes staan? Dan zal er een loodgieter aan te pas moeten komen. Zeker als je de badkamer in een verouderde woning onder handen neemt, is de kans groot dat ook de leidingen aan vernieuwing toe zijn.

Een laatste vraag: ga je zelf de badkamer uitbreken en het puin afvoeren? Of wil je liever dat een vakman die taak op zich neemt? Als je zelf de handen vuil wilt maken, bespaar je beslist enkele honderden euro’s. Budget dat je voor andere dingen kan gebruiken. 

Wat bepaalt het prijskaartje?

De prijs van een badkamerrenovatie hangt af van deze twee factoren:

  • Ga je zelf renoveren of laat je het werk over aan vakmensen?
  • Welke materialen, welke inrichting en welke meubelen kies je?

Zelf renoveren of uitbesteden?

De leuze van doe-het-zelvers klinkt meestal als volgt: ‘wat je zelf doet, doe je meestal beter’. Dat geldt voor heel wat klusjes, maar een badkamer installeren is natuurlijk andere koek. Het gaat niet enkel om de installatie van badkamermeubels, je moet ook wat afweten van loodgieterij en elektriciteit om de toestellen en verlichting correct te kunnen aansluiten. 

Zelf renoveren betekent een besparing op de arbeidsuren. Maar de kans is groot dat je er ook langer mee bezig bent. Vanzelfsprekend bestaan er tal van YouTube-filmpjes en instructievideo’s om je te tonen hoe je alles moet aanpakken, maar het zal geen eenvoudige klus zijn.  Een doe-het-zelf renovatie van je badkamer heeft zowel voor- als nadelen.

Je badkamerrenovatie uitbesteden aan een specialist staat gelijk aan een hoop minder kopzorgen. Zo kan je bijvoorbeeld bij Dagmar Buysse rekenen op een projectleider die jouw renovatie van a tot z opvolgt, je bent op voorhand zeker van het prijskaartje en je krijgt 10 jaar garantie op het geleverde werk. 

Dagmar Buysse team

Wil je graag weten welke mooie totaalrenovaties de vakmensen van Dagmar Buysse al hebben gerealiseerd? Bekijk dan zeker deze badkamer voor & na-foto’s >

Welke materialen, inrichting en meubels?

1. Grootte en inrichting

Laten we even een open deur intrappen: hoe groter je badkamer, hoe groter het prijskaartje. Heeft je badkamer bovendien een gekke indeling (schuin dak, veel hoeken en nissen, een afgeronde muur,…), zal dit ook het prijskaartje verhogen.

2. Materialen en stijl

Wens je een landelijke badkamer met natuurstenen tegels en eikenhouten meubels op maat? Dan zal het prijskaartje hoger liggen dan bij een badkamer waar je werkt met keramische tegels en meubels met vaste afmetingen. Een inloopdouche met gedetailleerde mozaïek zal duurder zijn dan een aankleding met gewone tegels. Het is dus aan jou om de afweging te maken, wat is er voor jou belangrijk binnen de stijl die je hebt gekozen. 

3. Keuze sanitair

Niet alleen het aantal sanitaire toestellen bepaalt het prijskaartje, ook de uitvoering en het design zijn bepalend. Neem je genoegen met een basic badkuip? Of wil je liever een exemplaar met een wellness gevoel? Is een degelijke standaard lavabomengkraan voldoende of wil je er liever eentje met een origineel design of een hippe kleur? Kies je een standaard hangtoilet of een AquaClean douchetoilet? Of misschien wil je je doucheruimte ook inrichten met een Sunshower?

4. Verlichting

Kies je voor subtiele inbouwspotjes, opvallende led-verlichting die verwerkt zit in de meubels of een blikvanger aan het plafond? Voor elke smaak én elk budget zijn er oplossingen.

5. Vloer- en wandbekleding

Kies je voor een totale badkamerrenovatie en vliegt de vloer eruit? Of ga je voor een opfrissing waarbij de vloer- en wandtegels behouden blijven? Dit zal erg bepalend zijn voor het prijskaartje van je nieuwe badkamer. Bovendien vind je binnen het uitgebreide gamma aan vloeren en wandbekleding ook verschillende prijsopties. Van keramische tegels en marmer over corian en mortex.

6. Verwarming

De meest comfortabele keuze voor verwarming in de badkamer is vloerverwarming, dankzij de aangename stralingswarmte. Maar dan moet je natuurlijk je huidige badkamer, inclusief vloeren, volledig strippen. Vaak volstaan een of twee radiatoren die aangesloten zijn op je centrale verwarming. Aanvullen kan met een handdoekdroger aan de wand of elektrische bijverwarming. Die laatste is erg handig als je zonnepanelen hebt, zo verwarm je je badkamer op een groene manier. 

Het is duidelijk: het renoveren van een badkamer staat gelijk aan prijzen vergelijken. Mits wat gepuzzel kan je beslist een mooie badkamer realiseren.

Wil je graag weten wat mogelijk is voor jouw budget?
Neem dan al eens een kijkje op onze prijzenpagina 
>

0711 duravit tenerife 0586 93 web.eps

De gemiddelde prijs van een nieuwe badkamer

Wel, zoals je al kunt vermoeden na het lezen van bovenstaande informatie: er bestaat niet zoiets als een gemiddelde badkamer. Iedereen heeft eigen verwachtingen en ieder heeft een eigen budget. Maar om je toch een idee te geven van de echte kostprijs van een badkamerrenovatie, hebben we drie voorbeeldsituaties uitgewerkt. Het gaat telkens om complete badkamers inclusief montage.

Voorbeeld 1 – Badkamer met laminaatvloer en inloopdouche

Stel, je hebt een gezellige badkamer met een oppervlakte van zes vierkante meter. Je zal zelf de handen uit de mouwen steken en je oude badkamer afbreken. Voor je nieuwe vloer kies je badkamerlaminaat dat bovenop je huidige tegels wordt gelegd. Je gloednieuwe inloopdouche wordt afgewerkt met waterdichte naadloze acrylplaten. De inloopdouche wordt voorzien van een regendouche en een glazen wand. Voorts worden een dubbel lavabomeubel, een hangtoilet en een handdoekradiator geïnstalleerd. 

De prijsindicatie voor jouw nieuwe badkamer is 9.975 euro.

Voorbeeld 2 – Badkamer met muurtegels en inloopdouche

Stel, je badkamer heeft een oppervlakte van acht vierkante meter. Je trommelt enkele vrienden op om je huidige badkamer te helpen strippen. Je verkiest nieuwe tegels op de muren, de huidige staat van je plafond is nog steeds ok. Je selecteert degelijke badkamermeubels, maar geen duur design. Je wil graag een inloopdouche voor de drukke ochtenden en een bad voor de relaxte avondjes. Je voorkeur gaat naar een enkel lavabomeubel met veel opbergplaats. Tot slot kies je ook een hangtoilet en een handdoekradiator.  

De prijsindicatie voor jouw nieuwe badkamer is 17.425 euro.

Voorbeeld 3 – Volledige renovatie badkamer + afbraak

Stel, je hebt een badkamer met een oppervlakte van twaalf vierkante meter. Je bent niet zo handig of je hebt er de tijd niet voor, daarom laat je de afbraak uitvoeren door het team van Dagmar Buysse. Alles wordt gestript en er worden nieuwe leidingen gelegd. De ruime inloopdouche wordt uitgerust met inbouwkraanwerk. In de hoek wordt een vrijstaand bad geïnstalleerd. De vloer en muren krijgen nieuwe tegels. Je badkamer krijgt ook een nieuw plafond mét inbouwspots en een ingewerkte ventilatie. Je kiest voor een strak dubbel lavabomeubel met spiegelkast. Het kraanwerk van je lavabo en je bad komt er in een hippe matzwarte kleur. Tot slot wordt ook een handdoekradiator aan het ontwerp toegevoegd.  

De prijsindicatie voor jouw nieuwe badkamer is 29.375 euro.

Elke badkamer is anders en jouw smaak verschilt van die van je buurman. Iedere badkamer heeft dus een eigen prijskaartje. Wil je graag weten hoeveel jouw nieuwe badkamer kost?.

Wel, vertel al jouw badkamerwensen aan onze Badbot en hij bezorgt je in geen tijd een prijsindicatie in je mailbox. 

4 slimme tips om te besparen

Een badkamer renoveren vraagt een serieuze hap uit je budget, daar kunnen we niet omheen. Maar het is zeker mogelijk om te besparen zonder aan comfort in te boeten. We geven je enkele tips mee die je zeker in het achterhoofd moet houden:

  • Als je de handen uit de mouwen steekt en je badkamer zelf afbreekt, dan bespaar je een mooi bedrag. Budget dat je kunt spenderen aan een mooiere kraan of een grotere douche. 
  • Vraag ook steeds duidelijkheid over de offerte. Wat is er precies inbegrepen? En welke kosten kunnen er eventueel nog bijkomen? Zo wordt bij Dagmar Buysse de offerte opgemaakt op basis van een opmeting bij je thuis. Geen raming uit de losse pols, maar een offerte die steek houdt.
  • Bepaalde materialen zijn erg prijzig, maar vaak bestaan er budgetvriendelijke alternatieven met een gelijkend uitzicht. Zo zijn keramische tegels beschikbaar in ontelbaar veel uitvoeringen, bijvoorbeeld met betonlook of houtstructuur, maar ze kosten heel wat minder dan de originele materialen. De badkamerexperten van Dagmar Buysse zoeken graag met je mee naar alternatieven om het prijskaartje wat te drukken.
  • Check ook zeker of je aanspraak maakt op een premie voor de renovatie van je badkamer. Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je voor de renovatiewerken aan je badkamer een btw-tarief van slechts 6%.

Wil je graag het prijskaartje van jouw droombadkamer weten?
Aarzel niet om een offerte aan te vragen.

Onze badkamerexperten staan voor je klaar. >

1700 af3

Een zorgeloze badkamerrenovatie mét vaste prijs bij Dagmar Buysse

Wie weet kijk je al lang uit naar je nieuwe badkamer. Bij Dagmar Buysse willen we er alles aan doen om elk project zorgeloos te laten verlopen. Geen verrassingen, niet in de aanloop naar je nieuwe badkamer of achteraf op de factuur. Daarom is één van onze beloftes: de offerteprijs is het bedrag op je factuur. Zo weet je meteen waar je aantoe bent en word je niet onaangenaam verrast achteraf. 

Schermafbeelding 2019 07 03 om 14.52.50

Jouw badkamerrenovatie bij Dagmar Buysse? Wel, die gaat als volgt: 

  1. Alles start bij het eerste adviesgesprek, bij jou thuis of in onze toonzaal in Gent. We luisteren naar je wensen én weten zo van welke badkamer je droomt. We komen vervolgens bij jou thuis om de badkamer exact op te meten. 
  2. Wij ontwerpen vrijblijvend jouw nieuwe badkamer. Je ontvangt deze 3D-tekening en een gedetailleerde offerte gratis. Bevalt het je? Dan kom je in onze toonzaal de geknipte toestellen en afwerkingsmaterialen kiezen.
  3. De projectleider bestelt alle materialen voor jouw nieuwe badkamer en gaat aan de slag met een nauwgezette planning. Hij/zij is je aanspreekpunt tijdens het volledige renovatieproject. 
  4. Je oude badkamer wordt uitgebroken en je nieuwe badkamer wordt vakkundig geïnstalleerd door onze vakmensen. Badkamer klaar? Niet voor alles gepoetst is.  Zo kan je meteen overgaan tot de orde van de dag: genieten!