4 min leestijd

6 praktische tips bij het inrichten van je badkamer

Een badkamer renoveren betekent heel wat keuzes maken. Eerst en vooral om je favoriete stijl te bepalen, passende kleuren te kiezen en geschikte materialen te selecteren. Maar, en dat is minstens zo belangrijk, je moet ook enkele praktische beslissingen nemen. Welke badkamermeubelen wil je hebben en passen ze wel binnen de ruimte? Met welke indeling haal je het maximum uit de badkamer? Op deze – en een hoop andere – vragen krijg je nu een antwoord.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 19 augustus 2021

 

Voor je aan de slag gaat met pen, papier en schaar of met onze handige 3D-tool om je badkamer op schaal na te tekenen, neem je best even de tijd om na te denken over de volgende onderwerpen.

Tip 1: probeer de indeling te respecteren

Een nieuwe badkamer = een wit onbeschreven blad? Niet helemaal. Vaak is het interessant om de bestaande indeling (met de leidingen) te respecteren. Zo beperk je het breekwerk en kan je het vrijgekomen budget spenderen aan een leuk extraatje, zoals een luxueuze regendouche.

Wil je het ontwerp helemaal anders aanpakken? Onze badkamerexperten helpen je te achterhalen of het praktisch mogelijk is om bijvoorbeeld bepaalde leidingen te verplaatsen. Houd zeker ook rekening met aanwezige ramen en deuropeningen, want die kan je natuurlijk niet zonder stevige afbraakwerken wijzigen.

Tip 2: voorzie voldoende ruimte om te bewegen

Je wil vanzelfsprekend het maximum halen uit de beschikbare ruimte. Voor een comfortabel ontwerp is het belangrijk dat je minstens 60 centimeter vrije ruimte laat voor en rond een badkamermeubel of -toestel. Zo kan je aangenaam bewegen van de lavabo naar de douche zonder het risico om ergens tegen te stoten.

Opteer je voor een badkamerkast met schuiven, dan trek je die 60 centimeter op naar 1 meter. Wees gerust, het zal je veel onhandige en pijnlijke momenten besparen. Denk je graag wat verder vooruit? Hou dan een draaicirkel van 150 centimeter vrij om de badkamer aan te passen aan de noden van je oude dag.

badkamer slim inrichting

Tip 3: een enkel of dubbel lavabomeubel?

Is het elke ochtend vechten om een plekje aan de lavabo? Of hebben jij en je huisgenoten een compleet ander ochtend- en avondritme waarbij jullie elkaar afwisselen in de badkamer? In de eerste situatie is het slim te kiezen voor een dubbel lavabomeubel. Een enkele, langgerekte versie is ook comfortabel om met twee naast elkaar de tanden te poetsen.

Bij optie twee valt het te overwegen om een enkel lavabomeubel te installeren. Heb je voldoende beschikbare ruimte voor een dubbel meubel, is het op langere termijn geen slechte zet om hiervoor te kiezen bij het inrichten van je badkamer. Wie weet is er gezinsuitbreiding op komst of beslis je de woning over enkele jaren te verkopen?

badkamer inrichten 2 lavabos

Tip 4: overweeg voor- en nadelen van een toilet in de badkamer

Sommigen vinden een toilet in de badkamer niet leuk, voor anderen is het net heel handig. Je moet voor jezelf uitmaken tot welk team je behoort.

Een toilet in de badkamer kan voor geuroverlast zorgen. Daarnaast is je privacy er beperkt, maar dit kan je eventueel oplossen met een scheidingswand. Anderen vinden het dan weer niet leuk om bezoek in hun badkamer binnen te laten.

De voorstanders van een toilet in de badkamer hebben geen problemen met de bovenstaande bezwaren. Voor hen is het handig dat de woning voorzien is van een extra toilet en ze vinden het comfortabeler met kleine kinderen in huis.

Tip 5: to bad or not to bad?

Geniet je ervan om in een heerlijk bad te bekomen van een drukke werkdag? Of spoel jij diezelfde drukke werkdag liever van je af met een verkwikkende douche? De keuze voor een bad of douche hangt in eerste instantie van je persoonlijke voorkeur af.

Heeft je huidige badkamer geen bad én wil je er wel graag eentje, zoek dan zeker uit of de vloer dit gewicht kan dragen.

Is er voldoende ruimte, dan is het zeker een optie om de twee te combineren in je nieuwe badkamer. Een bad is bijvoorbeeld handig om jonge kinderen te wassen, een douche is op zijn beurt makkelijker te betreden en een slimmere keuze op lange termijn.

Wil je het beste van twee werelden en heb je maar een beperkte oppervlakte ter beschikking? Er zijn ook bad-douchecombinaties op de markt.

badkamer inrichten douche 1

Tip 6: bepaal hoeveel bergruimte je nodig hebt

De kastruimte die je moet voorzien in je badkamer hangt af van deze elementen: het aantal gezinsleden, of je al opbergruimte hebt in bijvoorbeeld een dressing en de beschikbare plaats in je badkamer.

Kan je je handdoeken kwijt in je dressing, dan hoef je geen grote kolomkasten te voorzien in je badkamer. Tussendoor nog een extra, praktische tip voor die dressing: vermijd een directe, open doorgang tussen de badkamer en dressing of slaapkamer. De hoge vochtigheidsgraad zou ervoor kunnen zorgen dat je kleren of beddengoed op termijn niet fris meer zal ruiken.

Wil je toch alle ruimte optimaal benutten, dan zijn er heel wat opties: een spiegelkast boven de lavabo, een lavabomeubel met kastruimte onderaan of een kolomkast.

Aan de slag: 3D-tool of Dagmar Buysse badkamerexpert

Zo, nu het praktische denkwerk is gebeurd, kan je aan de slag met het puzzelen. In onze 3D-tool kan je alle bovenstaande voorkeuren combineren en testen. Zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Of maak een afspraak met een van onze badkamerexperten en leg al jouw wensen op tafel. Dankzij onze jarenlange ervaring komen we in geen tijd tot jouw droombadkamer.