4 min leestijd

9 tips om energie en water te besparen in de badkamer

Je hoort het overal: de energieprijzen stijgen razendsnel. Ben je op zoek naar tips om energie te besparen in je badkamer? Soms volstaan kleine ingrepen om je energie- en waterfactuur binnen de perken te houden, ook in je badkamer.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 8 oktober 2021

 

We moeten er niet flauw over doen, je zal altijd water en energie verbruiken in je badkamer. En maar goed ook, want hygiëne is uiteraard van groot belang. Toch kan je door je levensstijl wat aan te passen heel wat energie en water besparen. Dat is beter voor het milieu én voor jezelf, want je voelt het in je portefeuille.

Hand met waterdruppels

1. Neem een douche ipv een bad

Laten we beginnen met een erg eenvoudige tip die je veel kan opleveren: neem een douche in plaats van een bad. Je bespaart op tijd én op water. Bij een douchebeurt van vijf minuten verbruik je ongeveer 55 liter, bij een vol bad loopt dat snel op tot het dubbele en meer. 

Douchekop

2. Ga voor een regendouche of waterbesparende douchekop 

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, verbruikt een regendouche niet veel meer water dan een gewone douchekop. Wat is het geheim van een regendouche? De gaatjes in de douchekop staan verder uit elkaar, zodat het water meer valt dan spuit. De hoeveelheid water die je verbruikt is quasi gelijk, terwijl het toch voelt alsof je meer water over je heen krijgt. Wat je ook kan doen is een waterbesparende douchekop installeren. De waterstralen zijn veel fijner, zodat je veel minder water verbruikt. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken boet je daarmee niet in op comfort. Meer nog, het lijkt alsof je onder een gewone douche staat.

3. Ga gezellig samen in bad

Kan je op zaterdagochtend niet zonder een lekker lui bad? Zeker doen, want wie zijn wij om je tegen te houden? Een idee: deel je bad (of douche) eens met je partner of met je kinderen. Zo bespaar je al snel de helft van het water. Bovendien is het natuurlijk ook heel gezellig en hét moment om eens goed te babbelen, samen plannen te maken of elkaar onverwacht nat te spetteren. Plezier en ontspanning gegarandeerd. Vroeger was het trouwens heel normaal om het bad te delen. Aangezien alles altijd terugkomt: misschien wordt het wel een van de badkamertrends voor 2022? 

Kind dat watermeloen eet in bad

4. Let op de tijd terwijl je onder de douche staat

Door een minuut minder lang te douchen per dag kan je jaarlijks meer dan 1.500 liter water besparen. Stel je eens de besparing voor als iedereen in je gezin elke dag een minuut korter onder de douche staat. Vliegt de tijd voorbij terwijl je langzaam wakker wordt onder je ochtenddouche? Er bestaat een heel gamma van waterdichte douchewekkers die je helpen om de tijd in het oog te houden. Een eenvoudige zandloper werkt natuurlijk ook prima én is vaak een leuke stimulans voor de kinderen.

Wekker

5. Laat de kraan niet lopen

Draai je kraan zo vaak mogelijk dicht bij het handen wassen en het scheren. Het is natuurlijk gemakkelijk om de kraan te laten lopen en misschien denk je wel dat het niet veel uitmaakt als de kraan even blijft open staan. Maar door de druk die er op je waterleiding zit, kan er tot twintig liter water per minuut verdwijnen. Dat loopt natuurlijk snel op. En waarom zou je niet wat vaker koud water gebruiken? Een koude douche willen we je niet aandoen, maar je handen wassen met koud water kan natuurlijk wel. Als iedereen in het gezin wat meer de koude kraan gebruikt dan bespaar je op termijn heel wat energiekosten.

lopend water

6. Ga voor dubbele spoeling en regenwater

Overweeg je een renovatie van je badkamer? Kies voor de installatie van een toilet met een zogenaamde dual flush. Dankzij die dubbele spoelfunctie kies je met hoeveel water je het toilet wil doorspoelen. Zo bespaar je weer heel wat liters drinkwater per jaar. Heb je de mogelijkheid om een regenwatersysteem te installeren? Zeker doen, want zo gebruik je gefilterd regenwater (dat gratis uit de lucht valt) voor je wasmachine, toiletten en je tuinkraan. Wist je dat regenwater zelfs beter is voor je was? In tegenstelling tot leidingwater bevat het geen kalk.

7. Vermijd een warmtewisselaar

Misschien heb je al eens iets gelezen over een warmtewisselaar? Dat is een systeem waarbij je de restwarmte van je gebruikte douchewater kan overzetten op vers leidingwater. Maar veel bespaar je daar niet mee en op termijn is de kans heel groot dat zo’n systeem stuk gaat, met de nodige kosten als gevolg. Volgens onze mening kan je zo’n warmtewisselaar dus beter mijden. 

8. Laat je verwarmingsketel goed afstellen

Een regelmatig onderhoud van je verwarmingsketel is niet alleen verplicht in België, het is ook echt een aanrader. Een goed onderhouden ketel verbruikt 8-10% minder energie en stoot minder CO2 uit. Zo verklein je je ecologische voetafdruk. Je beperkt zo ook het risico op pannes en je verlengt de levensduur van je ketel. 

9. Zonnepanelen en zonneboiler

Wil je maximaal besparen op energie? Dan zijn zonnepanelen en een zonneboiler de beste oplossing. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met een traditionele boiler. Eén ding is zeker: een renovatie van je badkamer, of van je gehele huis, is hét moment om stil te staan bij de energiezuinigheid van je badkamer.

Onze badkamerexperten vertellen je graag meer over energiezuinige badkamers. Spring eens binnen in onze toonzaal. Heb je al concrete plannen voor een badkamerrenovatie? Maak een afspraak met een van onze badkamerexperten en we bezorgen je snel een heldere offerte op maat.