3 min leestijd

Op welke manier kan je je badkamerrenovatie financieren?

Overweeg je een badkamerrenovatie en denk je na over hoe je dat gaat betalen? Er zijn tal van mogelijkheden en je beste keuze hangt af van de kostprijs van de werken, van je maandelijkse terugbetalingscapaciteit en van je eigen middelen. De huidige lage rente kan een extra stimulans zijn om een lening aan te gaan voor je badkamerrenovatie.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 23 maart 2021

 
Hypothecaire lening voor je badkamer

Hypothecaire lening

Heb je een groot bedrag nodig voor de financiering van je badkamerrenovatie en heb je dat niet op je spaarrekening staan? Dan kies je best voor een hypothecaire lening. De voorwaarden zijn dezelfde als wanneer je een woning zou aankopen, zoals een rentevoet en de mogelijkheid om een schuldsaldoverzekering  af te sluiten. Een nadeel is dat er een kredietakte bij de notaris bij komt kijken en dus ook de bijhorende aktekosten en kosten voor de hypothecaire inschrijving. 

Helaas is er door de afschaffing van de woonbonus geen belastingvermindering meer als je leent om je enige en eigen woning te renoveren. Wil je daarentegen lenen om een renovatie van een tweede verblijf of opbrengsteigendom te financieren? Dan heb je wel recht op een fiscaal voordeel, namelijk de gewone intrestaftrek en kapitaalaftrek. Daarmee kan je de intresten en kapitaal aftrekken van de onroerende inkomsten die je aangeeft en zo daalt  je belasting op die inkomsten.

Wederopname

Wederopname

Een tweede mogelijkheid is de wederopname. Heb je al een hypothecaire lening lopen, dan kan je aan je bank een wederopname vragen van het bedrag dat je al hebt terugbetaald. Het voordeel aan deze regeling is dat er weinig kosten aan verbonden zijn, meestal alleen dossierkosten van je bank. Het is wel belangrijk om weten dat een wederopname gebeurt aan de huidige marktvoorwaarden en niet die van je oorspronkelijke hypothecaire lening. 

Helaas is er ook bij een wederopname geen fiscaal voordeel meer sinds de afschaffing van de woonbonus.

Renovatielening

Renovatielening

Door de lage rente zijn renovatieleningen, net als hypothecaire leningen, erg goedkoop vandaag. Bij deze lening betaal je tegen een vaste rentevoet elke maand een vast bedrag af. Deze lening is gericht op renovaties aan je huis, van keuken tot badkamer. De rente ligt wel iets hoger dan bij een hypothecaire lening, maar er zijn daarnaast heel wat voordelen:

  • je kapitaal is snel beschikbaar
  • vaak zijn er geen dossierkosten
  • geen aktekosten of kosten voor hypothecaire inschrijving
  • als je vervroegd terugbetaalt is de boete lager dan bij een hypothecaire lening
  • de looptijd is minder lang en daarom ligt de totale intrestlast lager
  • ga je de lening aan voor een tweede verblijf of opbrengsteigendom, dan kan je de intresten (maar niet het kapitaal) aftrekken
Ecologische renovatielening

Ecologische renovatielening

Realiseer je met je badkamerrenovatie ook een energiebesparing? Dan bieden veel banken leningen aan tegen een nog lagere intrestvoet. En als bijkomend voordeel bespaar je op je energiefactuur. Zo zijn bijvoorbeeld het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel, zonneboiler en/of hoogrendementsglas troeven die je energierekening drastisch doen dalen.

Eigen middelen

Eigen middelen

Je zal het wel weten: geld op je spaarrekening brengt vandaag nauwelijks iets op. Dan kan het beter zijn om je eigen middelen te gebruiken voor een badkamerrenovatie. Als je daarbovenop flink wat energie gebruikt in je huidige woning en badkamer, dan loont het de moeite om voor je badkamerrenovatie eigen middelen te combineren met een renovatielening. 

Uiteraard weet je bank alles over deze leningen en maak je best een afspraak met je kantoorhouder om de mogelijkheden te bespreken.

Wist je dat er tal van premies bestaan die de kosten voor je badkamerrenovatie kunnen helpen drukken?