5 min leestijd

Planten in de badkamer

Denk je erover om planten in je badkamer te zetten? Zeker doen, want naast je woonkamer, keuken en slaapkamer maken planten ook je badkamer een stuk gezelliger. Bovendien dragen ze bij aan een gezond binnenklimaat. Welke planten kies je het best? En hoe hou je ze in topvorm? Met deze tips ben je helemaal mee.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 1 maart 2021

 

Makkelijker dan je denkt

Planten houden in je badkamer is makkelijker dan je denkt. De meeste planten houden van een hoge luchtvochtigheid en waar is het in je huis vochtiger dan in je badkamer? Er is wel één belangrijke voorwaarde: er moet daglicht zijn in je badkamer. Dat hoeft niet veel te zijn, maar in een ruimte zonder ramen zullen zelfs de stoerste planten niet lang overleven. Volg het gezegde: ‘Elke plant moet vanuit zijn standplaats de hemel kunnen zien’.

Planten in je badkame

Gezond binnenklimaat

Planten houden de ruimte fris en fleurig en door de hoge vochtigheidsgraad zorgen ze ook voor een heerlijke geur in je badkamer. En doordat ze zuurstof produceren, dragen ze bij aan een gezond binnenklimaat. Kies voor het meeste effect voor planten met een groot bladoppervlak, die hebben het meeste absorptievermogen. Maar verwacht tegelijk geen wonderen van je badkamerplanten, goed ventileren blijft de beste manier om je huis te voorzien van gezonde lucht.

Planten in je badkmar voorbeeld

De beste planten voor je badkamer

Door de specifieke omstandigheden in je badkamer zijn niet alle soorten even geschikt. Welke doen het dan wel prima? 

Varens in je badkamer

Varens

De varen is een veelzijdige plant. Ze komen in heel wat kleuren, van grijs tot groen en van rood tot brons. Daarnaast zijn ze erg efficiënt: door hun talent om te absorberen en zuiveren kunnen ze zelfs de schadelijke stoffen uit je onderhoudsproducten aanpakken. Weet dat een varen heeft veel water nodig heeft. Maar geef ze geen water in het hart van de plant, besproei ze daarentegen met een plantenspuit. Of zet je varen buiten om te genieten van een frisse regenbui. 

lepelplant in je badkamer

Lepelplant

Oorspronkelijk komt deze plant uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Geef de lepelplant meer water in de zomer dan in de winter. Heeft hij last van slappe bladeren? Dan is het tijd om water te geven. In geen tijd zie je zijn bladeren weer fier rechtop staan! 

orchidee in je badkamer

Orchidee

Een mooie en sierlijke plant die de reputatie heeft van ‘moeilijk’ te zijn. Verwelkt de orchidee bij jou thuis steeds? Zet de plant dan eens in de badkamer. Door de hoge vochtigheidsgraad drogen de knoppen niet uit en is de overlevingskans een pak groter. 

Aloevera in je badkamer

Aloë vera

Deze plant komt uit Afrika en je vindt die ook op het Arabische schiereiland. Geen wonder dat deze plant het goed doet in warme omstandigheden. Een ideale plant voor de badkamer, waar het net een tikkeltje warmer is dan in de rest van het huis. De aloë houdt van zonlicht, dus zet de plant zo dicht mogelijk bij het raam.

Sanseveria in je badkamer

Sanseveria

Deze hippe plant is afkomstig uit de woestijn en doet het erg goed in een droge en warme omgeving. De plant houdt niet van de volle zon, dus zet de sanseveria niet te dicht tegen het raam. 

eucalyptustakken in je badkamer

Eucalyptus

Tot slot deze uitsmijter én tegelijk een heuse badkamertrend: steeds meer mensen hangen eucalyptustakken op in hun douche. Het ziet er leuk uit, ze geven je badkamer een aangename geur en daarbovenop is het ook nog eens gezond. Eucalyptus kan helpen om klachten en ongemakken als een verkoudheid of verstopte neus te verlichten, omdat de takken je helpen om makkelijker te ademen. Daarnaast bevat eucalyptus een bestanddeel, eucalyptol, dat volgens wetenschappers een ontspannende werking zou hebben. En nog een laatste voordeel: de olie die vanuit de takken verdampt tijdens je douche geven je een energieboost. Zo stap je ‘s ochtends helemaal fris en opgewekt je douche uit, klaar om aan je dag te beginnen. 

Koop eucalyptustakken bij je bloemenverkoper. Bind de takken samen met wat touw en hang ze op, bijvoorbeeld aan de douchekop. Hang de takken dichtbij de waterstraal, maar niet eronder. Zo krijg je het beste effect. En dan is het tijd om te genieten van je mini-wellness!

Planten verzorgen

Houd je planten in topvorm

Het is wetenschappelijk aangetoond dat het zorgen voor planten stressverlagend werkt. Je hebt dus geen excuus om het niet te doen. De beste badkamerplanten houden van hoge temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en een klein beetje daglicht. Tegelijk hebben ze iets minder water nodig dan ‘gewone’ planten. Verlucht je in de winter je badkamer door het raam open te zetten? Verplaats dan best even je planten. Want koude lucht en tocht zijn niet hun beste vriend. 

Hoe verzorg je nu je badkamerplanten? Elke plant is anders en elke plant heeft dus meer of minder water nodig dan een andere. Maar als je deze vuistregels volgt dan kom je al een heel eind: 

  • De meeste planten doen het prima als je ze een keer per week water geeft. 
  • Dat geldt niet voor palmen en cactussen, die vinden het net prettig om regelmatig in droge grond te staan.
  • De ochtend is het beste moment om je planten water te geven, zeker in de zomer als het nog fris is binnen.
  • Probeer water te gebruiken dat ongeveer even warm of koud is als de kamertemperatuur. 
  • Laat een plant nooit met zijn wortels in het water staan. Zie je onderaan water door de gaten van je pot komen? Dan heb je te veel gegeven.
  • Besproei je planten regelmatig. Door de hogere temperatuur in je badkamer hebben je bladeren graag een frisse douche.
  • Wat je ook kan doen is je planten dichtbij je douche zetten terwijl je eronder staat, dan profiteren ze van de vochtigheid. Als je een philodendron hebt, dan mag je hem zelfs mee onder de douche nemen.
  • Houd de potgrond vochtig. Dit kan je eenvoudig meten door je vinger in de potgrond te steken. Kleeft er grond aan je vinger als je hem eruit haalt? Dat betekent dat de grond nog vochtig is en je best wacht met water geven. Voelt de grond droog aan? Tijd om je gieter boven te halen.

Wil je helemaal voor een groene en ecologische badkamer gaan? Lees onze 10 tips.