4 min leestijd

Ga voor hygiëne op je toilet: van douchette tot douchetoilet

In verschillende landen op onze wereld reinigen mensen zich met water na een toiletbezoek. Toch gebruiken wij nog altijd papier. Wil jij ook voor een hygiënischere oplossing gaan? In deze blog ontdek je dat het eenvoudiger is dan je denkt.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 27 juni 2023

 

Waarom gebruiken we eigenlijk wc-papier?

Onze auto’s wassen we met water, onze potten en pannen ook en kinderen die vuil zijn na een dagje spelen steken we in bad of onder de douche. Is het dan niet vreemd dat we ons op het toilet met papier reinigen? Wellicht is dat historisch zo gegroeid uit de tijd dat toiletten nog geen spoeling hadden en er alleen krantenpapier beschikbaar was. Het is zo ingeburgerd geraakt dat we het vandaag nog altijd op die manier doen. Maar je kan het ook anders aanpakken, want er zijn veel hygiënischere oplossingen beschikbaar.

shutterstock 265164050 e1687852907360

Toppunt van hygiëne

Kijk maar naar andere regio’s in de wereld. In sommige landen in het Midden-Oosten gebruiken ze geen toiletpapier maar een waterslang. En van vakanties in het zuiden ken je wellicht het bidet, een grote kom naast het toilet met een kraan. Na het toiletbezoek kan je het bidet gebruiken om je onderlichaam schoon te spoelen. Voor- of achterkant, dat kies je zelf. Het toppunt van hygiëne is Japan. Werkelijk alle openbare toiletten zijn er spic en span. Meer nog, ze werken allemaal perfect en hebben tal snufjes, zoals muziek die je kan kiezen of een kraantje dat vanzelf begint te lopen om je handen te wassen. Het is dan ook niet te verbazen dat een Japans toilet het toppunt is van hygiëne.

geberit aquaclean brochure 2023 gesleept 2

Is vochtig toiletpapier gebruiken een goed idee?

Toiletpapier gebruiken om je te reinigen komt bijna alleen in westerse landen voor. Om evidente redenen is minder hygiënisch dan water. Denk je nu: ik gebruik vochtig toiletpapier, dat is toch beter? Qua hygiëne zal dat inderdaad beter zijn, maar sommige mensen reageren allergisch op de stoffen die erin zitten om het papier vochtig te houden. Qua vervuiling en belasting voor je buizen, septische put en de riolering is het helemaal geen goed idee. Samen met vetten vormen ze harde klonters, met mogelijke verstoppingen en geurhinder als gevolg. Het is dan ook met reden dat je in zuiderse landen geen gebruikt papier in het toilet mag gooien, maar dat je in het vuilbakje dient achter te laten.

Toiletpaper

Douchette: eenvoudig en goedkoop

Wil je wel water gebruiken om je te reinigen na je toiletbezoek, maar weet je niet hoe je dat moet aanpakken? Dan is het goed om te weten dat er een heel eenvoudige oplossing bestaat: de douchette. Zoals je wellicht kan raden is het woord douchette een samentrekking van douche en toilet. Een douchette is een handdouche die via een flexibele slang naast je toilet hangt. Een simpele oplossing die je eenvoudig kan (laten) installeren. Dankzij de douchette heb je een waterstraal binnen handbereik om je optimaal hygiënisch te reinigen. De meest eenvoudige douchette in chrome heb je al vanaf 255 euro (exclusief btw en werkuren). Er bestaan ook versies in nickel PVD, inox, velvet black, diamond smoke PVD, royal gold PVD en red canyon PVD. Nadeel van deze oplossing: er komt enkel koud water uit de kraan.

Zin om de douchette en de mogelijkheden voor jouw toilet of badkamer te ontdekken? 

Kom naar onze toonzaal in Gent, we tonen je met veel plezier wat er mogelijk is. 

Douchette

Het ongekende comfort van een douchetoilet

Wil je een stapje verder gaan? Dan komt het (Japans) douchetoilet in het vizier. Zoals al eerder gezegd is een Japans toilet het toppunt van hygiëne. Van klanten die het thuis hebben, horen we dat het een ware revolutie is. Het comfort van hygiënische reiniging is dan ook ongekend. Hoe werkt het? Nadat je je behoefte hebt gedaan, druk je op de knop om het mechanisme op te starten. Er schuift een sproeikop uit de binnenkant van de pot. Daaruit komt een warme waterstraal die ervoor zorgt dat je onderlichaam helemaal proper wordt gemaakt.

Bij deze klanten realiseerden we een douchetoilet. Ontdek hoe hun badkamer er nu uitziet. 

Grondig, doeltreffend én heel wat opties

De kriebelende straal water op lichaamstemperatuur is in het begin misschien wat onwennig, maar je zal er snel genoeg aan verknocht zijn. De aangename en zachte douchestraal zorgt voor een grondige en doeltreffende reiniging. Toiletpapier wordt overbodig en dat is dan ook nog eens goed voor het milieu. Er bestaan verschillende modellen: van een compleet toilet tot een flexibele zitting die je op je bestaande toilet plaatst. En er zijn heel veel opties: afstandsbediening, geurextractie, verwarming van de bril en automatische bediening van het wc-deksel. Je kan ook kiezen voor een föhn die je onderlichaam droogt na het gebruik van het toilet.

2geberit aquaclean brochure 2023 gesleept 2

Conclusie

Je na een toiletbezoek reinigen met water is heel wat hygiënischer dan het gebruik van toiletpapier. Door op papier te besparen, is het ook nog eens milieuvriendelijker. En gebruikers van een douchetoilet getuigen dat het comfort ongeëvenaard is. Experts voorspellen dat we binnen een aantal jaar allemaal op een douchetoilet zullen zitten. 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van een douchette of douchetoilet? In onze toonzaal ontdek je de verschillende modellen. Onze ervaren badkamerexperten staan je met plezier bij in je zoektocht naar de beste oplossing voor bij jou thuis. 

Kom naar onze toonzaal in Gent, we tonen je graag de mogelijkheden.