2 min leestijd

Hoe creëer je een veilige badkamer voor ouderen?

Bij mensen die een dagje ouder worden zit de schrik om te vallen er vaak goed in. Hoge randen, opstapjes en gladde vloeren zijn dan vijand nummer 1. Dat is terecht, want een ongelukkige val kan verregaande gevolgen hebben. Hoe voorkom je dat je badkamer een onveilige plek wordt?

Geschreven door Dagmar Buysse. – 11 juni 2018

Vervang het ligbad door een inloopdouche

Vanaf een zekere leeftijd merk je het: in of uit je je douchecabine stappen is geen koud kunstje meer. Een bad maakt het zelfs nóg moeilijker, doordat de rand hoger is. Bovendien durft dat ligbad weleens gevaarlijk glad te zijn. Lang duurt het dan niet meer voordat je je de vraag gaat stellen of het wel zinvol is om het bad nog langer zoveel plek te laten innemen in je badkamer.

In dit geval kies je beter voor een inloopdouche. Geen verraderlijke randen meer. De vloer van je douche sluit immers naadloos aan op je badkamervloer. Bovendien is er in een inloopdouche zelfs ruimte voor een zitbankje wanneer rechtstaan niet meer zo makkelijk is. Er is ook voldoende plaats voor een tweede persoon, waardoor een verzorger of helper je steeds kan bijstaan.

Kies in de badkamer voor een vloer die anti-slip is

Een ongeluk is gauw gebeurd, zeker wanneer je een gladde vloer hebt in de badkamer. Een moment van onoplettendheid tijdens het omkleden kan genoeg zijn. Daarom kies je beter voor anti-slip. Het beperkt je keuze niet, want bijna elk materiaal heeft een anti-slipvariant. Kies je hiervoor? Dan verlaag je de kans op valpartijen aanzienlijk.

Tip: wacht niet met een veilige badkamer tot je hoogbejaard bent

Ben je nu nog perfect mobiel en zelfredzaam, waardoor een badkamer zonder ligbad, hoge randen of richels niet aan de orde lijkt te zijn? Denk er dan toch al eens over na. Als het even niet mee zit op gezondheidsvlak is je badkamer al snel een gevarenzone, ook als je nog niet op latere leeftijd bent.

Kies dus vandaag nog voor een inloopdouche, zeker wanneer je toch al van plan bent om je badkamer te renoveren. Het is stijlvol én veilig. Meer weten over je mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact op met onze badkamerconsultants.

Heb je een badkamerrenovatie in gedachten? Bekijk onze realisaties en wie weet vind je een realisatie terug dat jij ook wilt. Gaande van badkamers met schuin dak tot het ombouwen van een garage tot badkamer.