Hoe waterdicht is een inloopdouche?
Inloopdouches zijn tegenwoordig helemaal in. Douchen zonder douchebak is dan ook heel comfortabel. Maar hoe zorg je er nu voor dat de vloer van de inloopdouche waterdicht is en je lekken vermijdt?
Geschreven door Dagmar Buysse. – 10 juni 2020
Een lek in je douchebak komt vaak voor
Heb je nog een badkamer met een douchebak? Dan heb je misschien al last gehad van een van de hardnekkigste kwalen van talloze douchecabines: lekken. Deze lekken zijn niet alleen vaak moeilijk op te sporen, ze zijn ook moeilijk te verhelpen. Siliconen kunnen nuttig zijn om de schade te beperken, maar het is helaas geen wondermiddel. Een douchecabine met douchebak die zijn ganse levensduur water laat ontsnappen, is dan ook geen uitzondering. Met alle bijkomende neveneffecten – denk maar aan schimmels en vochtschade. Er zijn nog redenen waarom je bij het vernieuwen van je badkamer beter niet kiest voor een douchecabine met douchebak.
Als je vochtschade wil vermijden dan geldt er maar één regel. Elke plek waar het water aankan moet volledig waterdicht zijn. Zelfs het allerkleinste lek kan ervoor zorgen dat er jarenlang water binnendringt in de donkere ruimtes van je muren en vloeren, zonder je er iets van merkt. En als je het opmerkt, dan is de kans heel groot dat er zware structurele schade is aan je huis. Zo kan een slecht geïnstalleerde douche al snel leiden tot een kost van enkele duizenden euro’s.

Hoe komt het dat inloopdouches zo waterdicht zijn?
Gelukkig is er goed nieuws. Inloopdouches zijn op technisch gebied de beste soort douches. Denk eens aan kleedkamers in sporthallen, of aan douches in ziekenhuiskamers. Het zijn plekken waar heel vaak en intensief gedoucht wordt en er dus heel veel water terechtkomt op de vloer. Wat stel je vast? Het zijn altijd inloopdouches. Een douchebak zal je niet aantreffen in een ziekenhuis of sporthal. Daar zijn natuurlijk tal van redenen voor. De waterdichtheid is een belangrijke reden, maar er zijn ook andere factoren die meespelen. Zo zijn inloopdouches makkelijk te onderhouden, zijn ze ruim en comfortabel en zijn ze flexibel te installeren én op maat. Redenen waar ook jij je voordeel mee doet als je kiest voor een inloopdouche.
Heb je geen douche, maar een bad in je badkamer? Ontdek onze vier redenen waarom het een goed idee is om je bad te vervangen door een douche.

De juiste werkwijze
Er is wel een voorwaarde verbonden aan de waterdichtheid van inloopdouches. Ze moeten op de juiste manier geïnstalleerd worden. De werkwijze die we bij Dagmar Buysse hanteren is de volgende. In de eerste fase cementeren we zowel de vloer als de wanden. We werken dus niet met gipsgebonden pleisters. Daarop brengen we een waterdichte folie aan. Deze folie garandeert een volledige waterdichtheid. Op de folie komt de afwerking. Dat kunnen tegels zijn, of een andere bekleding zoals solid surface of natuursteen. Goed om weten: het zijn niet de tegels en het voegwerk die voor de waterdichtheid van je inloopdouche zorgen, het is de folie.
Conclusie: een inloopdouche is helemaal waterdicht, mits hij op de juiste manier én professioneel geïnstalleerd is.
Kijk je op tegen de werken? Wist je dat je je bad in een vingerknip kan laten vervangen door een inloopdouche? Zo eenvoudig kan het zijn.
In onze toonzaal in Gent geven onze badkamerexperten graag meer uitleg over onze inloopdouches. Je kan ook meteen een afspraak inboeken met een badkamerexpert. Klik op de knop hieronder, laat je gegevens achter en we helpen je meteen met al je vragen.