3 min leestijd

Hoe waterdicht is een inloopdouche?

Inloopdouches zijn tegenwoordig helemaal in. Douchen zonder douchebak is dan ook heel comfortabel. Maar hoe zorg je er nu voor dat de vloer van de inloopdouche waterdicht is en je lekken vermijdt?

Geschreven door Dagmar Buysse. – 10 juni 2020

Een lek in je douchebak komt vaak voor

Heb je nog een badkamer met een douchebak? Dan heb je misschien al last gehad van een van de hardnekkigste kwalen van talloze douchecabines: lekken. Deze lekken zijn niet alleen vaak moeilijk op te sporen, ze zijn ook moeilijk te verhelpen. Siliconen kunnen nuttig zijn om de schade te beperken, maar zijn helaas geen wondermiddel. Een douchecabine met douchebak die zijn ganse levensduur water laat ontsnappen, is helaas geen uitzondering. Met alle negatieve neveneffecten die daar nog eens bijkomen – denk maar aan schimmels en vochtschade. Er zijn nog redenen waarom je bij het vernieuwen van je badkamer beter niet kiest voor een douchecabine met douchebak. 

Als je vochtschade wil vermijden geldt er maar één regel. Elke plek die in contact komt met water moet volledig waterdicht zijn. Zelfs het allerkleinste lek kan ervoor zorgen dat er jarenlang water binnendringt in de donkere ruimtes van je muren en vloeren, zonder je er iets van merkt. En waneer je het opmerkt, is de kans heel groot dat er al zware structurele schade is aangebracht aan je huis. Zo kan een slecht geïnstalleerde douche al snel leiden tot een kost van enkele duizenden euro’s. 

Badkamer met inloopdouche

Hoe komt het dat inloopdouches zo waterdicht zijn?

Gelukkig is er goed nieuws. Inloopdouches zijn op technisch gebied de beste soort douches. Denk maar eens aan kleedkamers in sporthallen, of aan douches in ziekenhuiskamers. Het zijn plekken waar heel vaak en intensief gedoucht wordt en er heel veel water terechtkomt op de vloer. Wat stel je vast? Het zijn altijd inloopdouches. Een douchebak zal je niet aantreffen in een ziekenhuis of sporthal. Daar zijn tal van redenen voor. De waterdichtheid is een belangrijke reden, maar er zijn ook andere factoren die meespelen. Zo zijn inloopdouches makkelijk te onderhouden, zijn ze ruim en comfortabel en zijn ze flexibel te installeren én op maat. Redenen waar ook jij je voordeel mee doet als je kiest voor een inloopdouche. 

Heb je geen douche, maar een bad in je badkamer? Ontdek onze vier redenen waarom het een goed idee is om je bad te vervangen door een douche. 

Inloopdouche voorbeeld

De juiste werkwijze

Er is wel een voorwaarde verbonden aan de waterdichtheid van inloopdouches. Ze moeten op de juiste manier geïnstalleerd worden. De werkwijze die we bij Dagmar Buysse hanteren is de volgende. In de eerste fase cementeren we zowel de vloer als de wanden. We werken niet met gipsgebonden pleisters. Daarop brengen we een waterdichte folie aan. Deze folie is essentieel, want het garandeert een volledige waterdichtheid. Op de folie komt de afwerking. De meeste mensen kiezen voor tegels, maar je kan ook gaan voor een naadloze douche of voor natuursteen. Goed om weten: het zijn niet de tegels en het voegwerk die voor de waterdichtheid van je inloopdouche zorgen, het is de folie.

Conclusie: een inloopdouche is helemaal waterdicht, mits hij op de juiste manier én professioneel geïnstalleerd is. 

Kijk je op tegen de werken? Wist je dat je je bad in een vingerknip kan laten vervangen door een inloopdouche? Zo eenvoudig kan het zijn

In onze toonzaal in Gent geven onze badkamerexperten graag meer uitleg over onze inloopdouches. Je kan ook meteen een afspraak inboeken met een badkamerexpert. Klik op de knop hieronder, laat je gegevens achter en we helpen je meteen met al je vragen.