4 min leestijd

Tips om je hond te wassen op een ontspannen manier

Je hond wassen kan een uitdagende activiteit zijn. Met deze tips maak je er een ontspannende activiteit van, zowel voor jou als voor je trouwe viervoeter.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 30 maart 2023

 

Is het nodig om je hond te wassen?

Heb jij een hond thuis? Dan weet je dat honden het erg leuk vinden om lekker te ravotten buiten, sommige viervoeters duiken ook graag het water in. Dat zorgt uiteraard voor flink wat vuil in de vacht. Veel mensen steken hun hond graag in bad, maar is dat wel nodig? Als mens zijn we het gewend om regelmatig te douchen, maar bij honden ligt het helemaal anders. Als je je hond te vaak wast, dan kan de vetlaag op de huid verdwijnen en die dient net om ze te beschermen tegen uitdroging en infecties. Een hond wast zichzelf niet voor niets. Experten zijn het erover eens dat een grondige wasbeurt maar maximaal drie keer per jaar nodig is.

Tips om je hond te wassenL5
Tips om je hond te wassenL3

Je hond wassen: een goede voorbereiding is het halve werk

Als je beslist hebt dat het tijd is voor een grote schoonmaak van je hond, zorg je er best voor dat je alles bij de hand hebt vooraleer je eraan begint. Zet de hondenshampoo klaar, hou verschillende handdoeken binnen handbereik en leg een antislipmat in je badkuip. Borstel vooraf je hond uitgebreid en laat je bad vollopen tot aan de knieën van je hond. Praat tijdens de wasbeurt met rustige stem tegen je hond en zorg ervoor dat er geen water in ogen en oren komt. Hoe kalmer je hond blijft, hoe groter de kans dat je badkamer proper blijft.

Op zoek naar de beste manier om je badkamer schoon te maken?

Tips om je hond te wassenL6
Tips om je hond te wassen8

Goed afdrogen

Spoel je hond grondig af en zorg ervoor dat er op geen enkele plek shampoo overblijft. Je hond zal nu de neiging hebben zich droog te schudden. Wil je vermijden dat je badkamer helemaal nat wordt? Hou je hond daarom goed vast in zijn nekvel en leg meteen enkele handdoeken op hem. Droog goed af en vergeet zeker de oren niet, want dat is de plek waar bacteriën zich graag nestelen. Eventueel kan je een haardroger gebruiken, maar zet die wel op een heel lage temperatuur en blaas niet in het gezicht van je hond. Ben je klaar? Prijs je hond uitvoerig en geef hem een beloning voor het goede werk. Zo zal hij het de volgende keer alleen maar leuker vinden. En ja, natuurlijk heb ook jij een beloning verdiend!

Al eens nagedacht over wellness in je eigen badkamer?

Tips om je hond te wassenL7

Maak gebruik van een Dog Shower

Voor je trouwe vriend wil je natuurlijk alleen maar het beste. Heb je al gemerkt dat je hond schrikt van die plotse douchestraal? Of heb je moeite om je hond rustig te houden? Gebruik dan een speciale handdouche voor honden. Zo streel je als het ware je hond met water. De verschillende straalsoorten zorgen voor een zachte verzorging en een efficiënte reiniging. Dankzij de zachte noppen borstel je en masseer je tegelijkertijd. Dat is genieten geblazen. Als het aan de hond lag, vroeg hij een dog shower voor zijn volgende verjaardag… 

Tips om je hond te wassenL4

Was je hond buitenshuis

Zie je het niet zitten om je hond in je eigen badkamer te wassen? Maak dan gebruik van de zogenaamde ‘dog wash’ of ‘self wash’. Dat is hoe het klinkt: een soort self-carwash voor honden. Zo hou je je badkamer proper en spaar je je rug. In een dog wash is de watertemperatuur constant en aangenaam en na het wassen kan je je hond drogen met een speciale droger. Je vindt een dog wash in bepaalde vestigingen van Tom & Co en bijvoorbeeld ook Wellopet in Merelbeke en Lochristi. 

Tips voor je nieuwe badkamer

Overweeg je als hondeneigenaar een badkamerrenovatie? Denk dan na over een ruime inloopdouche met zitbankje en een handdouche. Zo kan je in alle comfort je hond wassen. 

Kom naar onze toonzaal in Gent en loop rustig rond langs onze tientallen badkameropstellingen. Heb je een vraag? Spreek een van onze badkamerexperten aan. Ze helpen je met plezier verder. Extra troef: als rasechte specialisten kunnen ze de mogelijkheden in jouw badkamer perfect inschatten.