4 min leestijd

Waarom sierpleisters op cementbasis geen goed idee zijn voor je badkamer

Sierpleisters op cementbasis staan bekend om hun veelzijdigheid en mooie uitstraling in je woonkamer of slaapkamer. Maar is het ook een geschikte keuze als afwerking voor je badkamer? En zijn er alternatieven? Ontdek het in dit artikel.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 9 oktober 2023

 

Wat is een sierpleister op cementbasis?

Deze sierpleister is een speciaal soort cementgebonden decoratie, Mortex is één van de bekendste merknamen. Je kan er tal van oppervlakken mee afwerken, zoals vloeren, muren en aanrechtbladen. Ook je badkamer kan je ermee bekleden. Dit mengsel van cement, kalk, harsen en pigmenten biedt veelzijdigheid, duurzaamheid en esthetische mogelijkheden. De betonlook is niets voor niets een van dé badkamertrends van de afgelopen jaren.

image001 4

Waarom trekt dit materiaal mensen aan?

Op het eerste zicht lijkt een cementgebonden sierpleister een bijzonder aantrekkelijk product. Zeker in je woonkamer of slaapkamer is het een prima idee als je wil gaan voor een modern-industriële look.

Sommige mensen gebruiken het ook als afwerking voor hun badkamer. De sierpleister heeft een cementbasis en is dus in principe bestand tegen vocht, wat natuurlijk essentieel is in een badkamer. Het materiaal bestaat in verschillende kleuren en texturen, zodat je het makkelijk aanpast aan je persoonlijke voorkeur. Omdat het kan worden aangebracht op verschillende ondergronden zoals hout, beton, gipsplaat en bestaande tegels is het een handige optie voor renovatieprojecten.

Nadelen van deze sierpleister

Voor je beslist om dit materiaal te gebruiken in je badkamer, moet je ook even stilstaan bij de mogelijke nadelen ervan.

Mortex scheurtjes

Slijtage, barsten en scheuren

Sierpleister ziet er stevig uit, maar uit ervaring weten we dat het eigenlijk niet zo’n duurzaam materiaal is. Na verloop van tijd vertoont het slijtage. Omdat je je badkamer dagdagelijks gebruikt is opvallende schade zoals krassen en vlekken bijna niet te vermijden. Nog erger zijn de barsten en scheuren die kunnen ontstaan door de temperatuurverschillen in je badkamer of door intensief gebruik van je badkamer. Zeker in je douche wil je die barsten en scheuren uiteraard vermijden, want ze zorgen voor vochtproblemen en dat kan ernstige gevolgen hebben.

Lees ook: Hoe waterdicht is een inloopdouche?

Let op met zuur en water

Op het eerste zicht lijkt sierpleister onderhoudsvriendelijk. Maar het materiaal bestaat grotendeels uit natuurlijke kalk en kalk kan niet tegen zuur. Je mag zeker geen zuurhoudende reinigingsproducten gebruiken, anders beschadig je het materiaal en dat zorgt voor weinig fraaie vlekken. Ook het morsen van zure dranken zoals fruitsap kan ernstige schade veroorzaken. Ook al is het een waterbestendig materiaal, toch is het geen goed idee om water te laten liggen in een badkamer met sierpleister. Er kan altijd kalkvorming ontstaan. Je kan dit voorkomen door je vloeren en wanden om de paar maanden te behandelen met een beschermende laag. Maar daar kruipen uiteraard weer de nodige uren en kosten in.

Arbeidsintensief en niet eenvoudig

Sierpleister aanbrengen is geen sinecure. Als het niet goed gebeurt, kunnen er problemen optreden zoals luchtbellen, scheuren of kleurvariaties. Dat zou natuurlijk bijzonder jammer zijn als je bijvoorbeeld lang hebt nagedacht over de kleur. Zelfs de grootste vakspecialist zal er de nodige uren moeten insteken en dat zorgt ervoor dat je renovatieproject langer zal duren. Zeker als je de badkamer in je persoonlijke stijl wil laten afwerken. Het materiaal heeft daarnaast veel tijd nodig om volledig te drogen en uit te harden. Ook dit verlengt de afwerkingstijd van je badkamer.

Prijzig

Sierpleister is relatief duur. Het materiaal aanbrengen en afwerken is arbeidsintensief en dat zorgt voor een hoge prijs op je factuur. Hoeveel je precies betaalt is dan ook nog eens afhankelijk van heel wat factoren: Wat rekent je vakspecialist? Moeten er nog voorbereidingswerken gebeuren? Hoe dik is de laag? Welk type korrel gebruik je? Dat zijn veel variabele factoren…

Voordelen van tegels in betonlook

Wil je een industriële betonlook in je badkamer, maar wil je niet omgaan met de nadelen van een Mortex badkamer? Ga net als vele anderen voor een veel duurzamer alternatief: (XL) tegels in betonlook. In vergelijking met sierpleister hebben tegels heel wat voordelen:

Duurzaam

Tegels zijn veel duurzamer. Ze kunnen jarenlang meegaan zonder veel tekenen van slijtage te vertonen. Ze zijn bestand tegen krassen, deuken en de meeste reinigingsmiddelen.

Geen vervaging of verkleuring

Tegels zijn niet vatbaar voor vervaging of verkleuring door de zon, ze behouden hun uiterlijk gedurende hun levensduur. 

Makkelijk in onderhoud

Tegels hebben weinig onderhoud nodig, ze zijn gemakkelijk schoon te maken. 

Lees ook: Tegels in de badkamer: wat zijn de mogelijkheden?

bankje
Tegels met betonlook (verkrijgbaar tot XXL formaten van 120 x 260 cm)

Meer weten over een badkamer met betonlook?

In onze blog ‘Betonlook in je badkamer’ ontdek hoe je een mooie betonlook creëert in je badkamer, in combinatie met bijvoorbeeld warm hout en frisgroene planten. 

Heb je concrete plannen voor een nieuwe badkamer? Maak gerust een afspraak met een van onze badkamerexperten voor een vrijblijvend gesprek en opmeting bij je thuis. Nadien mag je van ons een 3D-voorstel verwachten met een offerte. Na akkoord beginnen we zo snel mogelijk met de werken en geniet je snel van je nieuwe badkamer met een betonlook. 

Of kom langs in onze toonzaal in Gent en spreek een van onze badkamerexperten aan. Ze luisteren graag naar je wensen en tonen je met plezier de mogelijkheden voor jouw badkamer.

image003 2 copy
Tegels van 100 x 100 cm in betonlook, een duurzaam alternatief voor sierpleisters.
Toonzaal 29